Løbeskader

Løbeskader er nærmest en folkesygdom. Langt de fleste løbere har prøvet at få en løbeskade. Enten som overbelastning eller en akut skade ved et uheldigt fald eller vrid. Hos PhysioLab arbejder vi dagligt med løbere, triatleter og andre sportsfolk som har fået en løbeskade. Vi er en fysioterapi klinik beliggende i Helsingør der har specialiseret sig i at finde årsagen til skaden, og vi arbejder dagligt med idrætsaktive, motionister, super-motionister og elite sportsfolk.

Vi arbejder sammen med flere lokale løbe, triatlon og sportsklubber og underviser i både at forebygge skader og hvordan man håndterer skaden, når den er opstået.

løbeskader

80% af alle løbeskader kommer fra overbelastninger. Overbelastningsskader opstår på baggrund af flere faktorer.

  • Forkert eller slidt fodtøj
  • For høj træningsmængde for hurtigt
  • Anatomiske udfordringer som fx platfodet, nedsunken forfod etc.
  • Manglende styring af fod, ankel, knæ og bækken
  • Manglende stabilitet og styrke
  • Nedsat core styrke
  • Låsninger og nedsat bevægelighed henover led som skaber kompensationer

De fleste løbeskader eller overbelastningsskader ved løb kommer ikke pludseligt, men kommer snigende over tid. Man mærker større ømhed i det pågældende område, stivhed i led/sene om morgenen og efter hvile, og i sidste ende hævelser og funktionsnedsættelse med smerter til følge.

Jo hurtigere man gør noget ved skaden desto hurtigere går genoptræningen.
Vores krop har en unik evne til at reparere sig selv og skabe kompensationer, så vi fortsat kan gøre det vi godt vil. På et eller andet tidspunkt kan disse kompensationer skabe endnu større udfordringer, og de kan være svære at komme af med. Fysiologisk ændrer vores væv karakter over tid, og man skal undgå at skaden bliver kronisk. Inflammationsprocesser opstår i forbindelse med løbeskader når knogle, sene og muskler bliver overbelastede. Det medfører lokal inflammation og syreholdigt miljø, rigiditet i vævet, øget sensibilitet og til sidst vævsskade. En kronisk skade kan sagtens være reversibel, men det kræver et længere behandlings- og genoptræningsforløb.

Hvad gør man når smerterne opstår?

Når smerterne og den gradvist øgede ømhed opstår, skal man begynde at dosere sin træning. Man skal skrue ned for intensitet, frekvens og det som forsager skaden. Det kan være svært at vide, og her kan det være en god idé at rådføre sig med sin fysioterapeut.

Hvilke løbeskader er der?

Der er mange forskellige løbeskader. Langt de hyppigste opstår når man ikke får doseret sin træning optimalt. Det kan være fordi man har skruet for meget på frekvensen af sine træninger, sin intensitet i træningerne (herunder typisk intervaltræning) eller har ændret i øvrige eksterne faktorer (underlag, fodtøj, løbestil etc.). 

Som fysioterapeuter ser vi mange forskellige løbeskader, herunder er nogen af de typiske overbelastnings løbeskader:

  • Fascitis plantaris / svangsenebetændelse
  • Hælspore
  • Akillessene overbelastninger
  • Skinnebensbetændelse
  • Springerknæ
  • Løberknæ
  • Mediale knæsmerter / smerter på indersiden af knæet
  • Stressfraktur (træthedsbrud)

Nogen af de typiske akutte løbeskader er:

  • Ankelforstuvning
  • Forstrækninger i lægge og baglår
  • Meniskskader
  • Slimsæk irritation
  • Lyske overbelastninger

Hvordan behandler man løbeskader?

Alt afhængigt af typen af løbeskade man har, er behandlingsstrategien lidt forskellige. Løbeskader skal håndteres forskelligt. Er det en akut løbeskade skal man først følge principperne for RICE (Som så nu er opgraderet til PEACE & LOVE).

løbeskader

(Kort fortalt handler de nye principper om, at man beskytter området, eleverer det skadede område for at mindske hævelsen så vidt muligt, tager kompression om det skadede område og træner/belaster det optimalt og så hurtigt som muligt)

Er det en overbelastningsskade kan nogle af principperne fra PEACE & LOVE godt gå igen, men vigtigst af alt er, at man justerer sin træningsmængde.

Aflastning er det mest upopulære ord du kan møde hos fysioterapeuten, men i mange tilfælde er det kun for en kort periode og kun med til at reducere smerten mest muligt. Når smerterne er reducerede kan man begynde at arbejde med nogle af de korrigerende genoptræningsøvelser man skal lave.

Hos PhysioLab betragter vi altid alle løbeskader forskelligt. Alle skader er individuelle og genoptræningsforløbet afhænger af udgangspunktet man har fra før skaden. Det er vigtigt man ikke bare lægger sig på sofaen, men der er altid noget at arbejde med.

Kroppen er den bedste behandler, vi skal bare give den de optimale forudsætninger for at kunne restituere.
I Klinikken arbejder vi med forskellige modaliteter og går meget manuelt til værks. Vi tester skaden og diagnosticerer langt de fleste skader med ultralydsscanning. Ultralydsscanning giver os et billede af hvilken type skade vi står med, så vi ikke skal gætte os frem til det. Selvom kliniske test kan give indikation om en skade, så kan man ikke vide 100% hvad man står med, før man har fået en ultralydsscanning.

Vi har rigtig gode erfaringer med laserbehandling til de akutte skader og shockwave behandling til de kroniske løbeskader og længerevarende skader.

Derudover bruger vi meget tid på at gennemgå funktionalitet i kroppen, låsninger og bevægelsesudfordringer.

Når man kommer til behandling hos os i PhysioLab får du altid en snak om planen fremadrettet, behandling og guide til genoptræningsøvelser.

Alt afhængigt af typen af løbeskade, kan tiden fra man starter behandling og til man er helt fri fra smerter variere fra få uger til flere måneder.

Kan man forebygge løbeskader?

Man kan sagtens forebygge løbeskader. Hvis man vil forebygge overbelastningsskader kan man gennemgå sin træningsmængde og justere sin dosering. Derudover er det en god idé at tjekke ens fodtøj og sikre, at man har det rigtige tilpasset ens løbestil og underlag.

Hos PhysioLab kan man få lavet en gang- og løbestilsanalyse. Vi bruger et nyt koncept og analyseværktøj som hedder DigitsolePro. Analysen kan være med til at give noget data om hvorvidt man fx skal styrke, strække eller justere noget i kroppen for at minimere risikoen for at overbelaste kroppen. Herudover kan det give en indikation om valg af fodtøj eller om indlægssåler er en nødvendighed.

Så hvis du er træt af tilbagevendende skader eller oplever mange forskellige akutte skader, så kan det være en god idé at få kigget kroppen igennem.